Generic filters
در هیات امنای ارزی چه می‌گذرد

مدیر عامل آوا‌‌‌ پزشک: سرنگ لاکچری تولید می‌کنیم/ضایعات در تولید سرنگ طبیعی است

سرنگ

مدیرعامل آوا پزشک میزان ضایعات این شرکت را اعلام کرد و گفت: صادرات سرنگ نداریم اما هدف سرنگ های آوا پزشک بازار لاکچری داخل و بیمارستانهای خصوصی است. از هیچ رانتی استفاده نمی‌کنیم و رقیب بخش خصوصی نیستیم.

به گزارش ساعت سلامت، در قسمت‌های قبلی بررسی وضعیت هیات امنای صرفه جویی ارزی به موضوع میزان ضایعات و سود یا زیان انباشته شرکت آوا پزشک، مساله رقابت این شرکت با بخش خصوصی و کیفیت محصولات آن اشاره شد. حالا به بررسی ابعاد مختلف فعالیت شرکت آوا پزشک می‌پردازیم.

موضوعی که برای بررسی دقیق آن به سراغ احد نورمحمدی، مدیرعامل شرکت آوا پزشک رفتیم. نورمحمدی در بخش اول مصاحبه اختصاصی با ساعت سلامت درباره میزان و انواع تولیدات آوا پزشک و کمک‌های دریافتی از وزارت بهداشت توضیح داد و از برنامه ریزی برای تولید آنژیوکت برای اولین بار در کشور خبر داد.

او در بخش دوم این مصاحبه به پرسش‌های دیگر ساعت سلامت درباره رقابت آوا پزشک با بخش خصوصی، بازار هدف تولیدات سرنگ آن، علت نداشتن صادرات سرنگ، ماجرای آتش سوزی در کارخانه آشتیان، میزان ضایعات و سود یا زیان انباشته این شرکت پاسخ داد.

ساعت سلامت: شرکت آوا پزشک اکنون در حوزه تولید سرنگ با بخش خصوصی رقابتی ندارد؟

نورمحمدی: شرکت آوا پزشک یک شرکت سهامی خاص است و هیچ ردیف بودجه دولتی ندارد و از هیچ نوع کمک هیات امنای ارزی استفاده نمی کند. یک ریال هم برای امور جاری شرکت از هیچ نهادی کمک مالی دریافت نمی کند. صورت‌های مالی آواپزشک هم در کدال هست و کاملا روشن است. درست مثل یک شرکت خصوصی اداره می‌شود. با بخش خصوصی هم رقابت نمی‌کند. سهم خودش را از بازار سرنگ داشته و دارد.

آوا پزشک در سالهای گذشته حدود 170 میلیون سرنگ تولید می کرد. اکنون بالای 190 میلیون سرنگ در سال می فروشد و امسال به حدود 210 میلیون سرنگ می رسد. افزایش 20 یا 30 میلیونی سرنگ در آوا پزشک آن قدر نیست که در بازار 800 میلیونی سرنگ لطمه مهمی به تولید کنندگان سرنگ در کشور وارد کند.

آوا پزشک در هر صورت جزو برندهای اصلی بازار سرنگ در ایران است. به جز دو یا سه شرکت، بقیه تولید کنندگان سرنگ در کشور سهم کمی در بازار دارند و ظرفیت تولید آنها حدود 10 تا 30 میلیون سرنگ در سال است. ممکن است ظرفیت اسمی برخی از ‌آنها 50 میلیون سرنگ باشد اما باید سه شیفت کار کنند که  چنین توانی ندارند. اگر همین امروز آواپزشک از بازار تولید سرنگ ایران حذف شود، در کشور بحران ایجاد می شود.

آوا پزشک مثل بقیه شرکت ها در بازار کشور فعالیت اقتصادی خودش را انجام می دهد. در این بازار به طور طبیعی رقابت هم وجود دارد. آواپزشک هم در تلاش است مزیت رقابتی خودش را داشته باشد. یکی از مزیت‌ها کیفیت محصول است. عمده فروش محصولات سرنگ آوا پزشک در داروخانه‌ها و بیمارستانهای خصوصی است. آوا پزشک عمدتا در بیمارستانهای دولتی چندان وارد عرصه فروش نمی شود.

ساعت سلامت: چرا؟

نورمحمدی: چون بیمارستانهای دولتی بازه پرداخت بلند مدت دارند و به نرخ ارزانتر می خرند. به رغم این تصورکه آواپزشک به علت وابستگی سهام با هیات امنا از این فرصت استفاده می کند و سرنگ بیمارستانهای دولتی را تامین می کند. اصلا این طور نیست.

ساعت سلامت: یکی از نگرانی‌‍‌ها همین است که وقتی خریدار و فروشنده یکی باشند، تعارض منافع به وجود می‌آید؟

نورمحمدی: آوا پزشک سیستم نمایندگی توزیع مستقل خودش را دارد و جدا از هیات امنای صرفه جویی ارزی است. در هر استان نماینده فروش دارد. به هیچ عنوان حتی یک عدد سرنگ، سرسوزن یا هر کدام از تولیدات این شرکت از مسیر هیات امنا در هیچ بیمارستانی توزیع نمی شود.

ساعت سلامت: یعنی هیات امنای ارزی در مورد سرنگ برای بیمارستانهای دولتی خرید متمرکز ندارد؟

نورمحمدی: به هیچ عنوان همه فروش سرنگ و سایر محصولات آوا پزشک به صورت مستقل و از طریق نمایندگی ها انجام می شود. قیمت نمایندگی‌ها و مشتری‌ها هم کاملا مشخص است. کاملا مثل یک شرکت خصوصی عمل می‌شود. از هیچ رانتی هم استفاده نمی‌شود.

ساعت سلامت: ‌چند درصد سرنگ‌های بیمارستانهای دولتی از آوا پزشک است؟

نورمحمدی: به جرأت می گویم در بسیاری از بیمارستانهای دولتی صفر است. برخی نمایندگی‌های فروش سرنگ آواپزشک همزمان نمایندگی سایر تولید کنندگان سرنگ هم در استان هستند.

ساعت سلامت: آوا پزشک حدود 30 درصد بازار سرنگ ایران را دارد، بنایراین حتما 30 درصد بازار سرنگ بیمارستانهای دولتی هم دارید؟

نورمحمدی: به هیچ وجه. بازار هدف سرنگ آ‌واپزشک اصطلاحا بازار لاکچری سرنگ است که بازه پرداخت کوتاه مدت دارند. کیفیت برای آنها مهم است و بابت کیفیت هزینه می‌کنند. اکثر بیمارستانهای خصوصی از سرنگ آ‌واپزشک استفاده می‌کنند. در بیمارستانهای دولتی به ندرت سرنگ آوا می‌بینید.

ساعت سلامت: اگر صحبت شما را بپذیریم که کیفیت سرنگ آوا پزشک بهتر از سایر سرنگ‌های ایرانی است. یک معنای دیگر حرف شما این است که کیفیت سرنگ در بیمارستانهای دولتی که معمولا مراجعه کنندگان آ‌نها توان مالی پایین‌تری دارند، پایین‌تر است.

نورمحمدی: این طوری به قضیه نگاه نکنید. به هر حال بقیه سرنگ‌ها هم مجوز تولید دارند. چون قیمت سرنگ آوا حدود 10 درصد از دومین تولید کننده سرنگ بالاتر است در حالی که فروش بیشتری داریم. برنامه ریزی برای آینده این است که تولید سالانه به 230 میلیون سرنگ در سال برسد که حداکثر توان تولید آواپزشک با سه شیفت کار است.

ساعت سلامت: صادرات هم دارید؟

نورمحمدی: فعلا نه. چون قیمت‌های صادراتی سرنگ خیلی پایین است. یعنی قیمت سرنگ در ایران بالاست. هیچ سرنگ ساز داخلی توان رقابت با نمونه‌های خارجی را ندارد.

ساعت سلامت: کدام کشور بیشتر بازار منطقه را در اختیار دارد؟

نورمحمدی: بیشتر سرنگ‌های چینی است. قیمت سرنگ‌های ایرانی حدود 40 درصد از سرنگ چینی گرانتر است. البته کیفیت سرنگ های آواپزشک و سرسوزن آواپزشک از سرنگ‌های چینی واقعا بهتر است. بنابراین واردات سرنگ به بهانه کیفیت توجیه ندارد.

ساعت سلامت: قیمت‌گذاری سرنگ را چه کسی انجام می‌دهد؟

نورمحمدی: سندیکای سرنگ انجام می‌دهد. اینکه از نظر قیمت امکان رقابت با سرنگ‌های چینی را نداریم، موضوعی است که سندیکای سرنگ باید پاسخ بدهد.

ساعت سلامت: ماجرای آتش سوزی در یکی از خطوط آواپزشک چه بود؟

نورمحمدی: در خط تولید سرسوزن. هشت خط تولید وجود دارد. یکی از ایستگاههای یکی این خطوط اردیبهشت امسال (1401) دچار حریق شد. در واقع حدود 25 درصد یکی از خطوط تولید سرسوزن دچار آتش سوزی شد.

سه خط دیگر تولید سرسوزن هر سال در مجموع یک میلیارد و 200 میلیون ظرفیت تولید دارند. نیاز سرنگ سازان کشور سالانه حدود 800 میلیون سرسوزن است. بنابراین نیاز تولید کنندگان داخلی به سرسوزن را کاملا بر طرف می‌کند.

همیشه یکی از خطوط تولید سرسوزن اصطلاحا خواب است. بعد از آتش سوزی این خط وارد مدار تولید شد تا خرابی خط دچارحریق را جبران کند. با این کار هیچ بحرانی برای تامین سرسوزن مورد نیاز سرنگ سازان آوا پزشک و سرنگ سازان کشور به وجود نیامد.

آبان ماه نیز خط آسیب دیده نیز به مدار تولید برگشت و با توجه به اینکه اداره کل تجهیزات پزشکی اجازه واردات سرسوزن نداد اکنون با تقاضای بالای سرنگ سازان برای سرسوزن مواجه هستیم. بنابراین هر سه خط تولید به صورت سه شیفت کار می کنند تا نیاز کشور را جبران کنند.

همزمان مصرف سرنگ در کشور افزایش یافته و به همین علت تقاضای سرنگ و سرسوزن در بازار بالاست. از نظر مواد اولیه هیچ مشکلی نداریم و انواع تولیدات آوا پزشک بدون هیچ مشکلی انجام می شود.

ساعت سلامت: سالانه چه تعداد سرسوزن تولید می شود؟

نورمحمدی: امسال حدود 500 میلیون سرسوزن تولید می کنیم.

ساعت سلامت: 300 میلیون دیگر نیاز سرنگ سازان چگونه تامین می شود؟

نورمحمدی: 300 میلیون دیگر از طریق مجوزهای وارداتی که از قبل شرکتها داشتند، تامین می شود. اردیبهشت امسال با ارز ترجیحی وارد کردند.

ساعت سلامت: علت آتش سوزی چه بود؟ عمدی بود یا سهوی؟

نورمحمدی: سهوی بود. علتش سرریز شدن روغن سیلیکون بود. چون آنجا دستگاه جرقه زن وجود دارد. به همین علت آتش گرفته است.

ساعت سلامت: ضایعات در شرکت آوا پزشک چقدر است؟

نورمحمدی: در شرکت آوا پزشک تزریق قطعات پلاستیکی داریم. اینکه می گویند ضایعات فروخته ایم و از محل ضایعات سود کسب کردیم. درست نیست. صورتحساب‌های مالی نشان می‌دهد، فروش ضایعات آوا پزشک سال گذشته حدود 13 میلیارد تومان بوده است در حالی که فروش شرکت آوا پزشک در همین سال حدود 480 میلیارد تومان بوده است. که نسبت بسیار کمی از فروش است.

به صورت عادی در زمان تزریق پلاستیک ممکن است یک قطعه به پلاستیک بچسبد و به همین علت قابل استفاده نباشد. این جزو ذات تزریق است. البته تزریق‌های خط گرم داریم که ضایعات ندارد اما قیمت قالب آن تقریبا دو برابر قالب در تزریق سرد است. قالب‌های سرد حدود 4 تا 5 میلیارد تومان است اما قیمت قالب‌ها در خط گرم هر کدام 8 تا 10 میلیارد تومان است.

146 قالب تزریق سرد داریم. یک بخشی از این قالب‌ها در سال 88 و یک بخشی هم در سال 91 خریداری شده است. وقتی در شرکت قالب سرد فعال داریم. خرید خط تزریق گرم هیچ توجیه اقتصادی ندارد.

ساعت سلامت: درصد میزان ضایعات چقدر است؟

نورمحمدی: میزان ضایعات در خطوط مختلف تولید فرق می کند. آوا پزشک در مجموع 7 کارخانه است. یکی از کارخانه ها، کارخانه فلزکاری است. در این کارخانه خط جوشکاری و کشش وجود دارد. کاملا یک خط صنعتی و کارخانه مجزاست. میزان ضایعات آن حدود هفت درصد است. که میزان نرمالی است.

در خط تزریق پلاستیک، میزان ضایعات قالب به قالب فرق می کند و با توجه به طراحی قالب میزان ضایعات متفاوت است. در مجموع درست کردن کالای پلاستیکی ضایعات دارد. مثلا در خط سرنگ، تزریق قطعات سرسوزن و بعد تزریق قطعات سرنگ و بعد مونتاژ است. در خط مونتاژ میزان ضایعات زیر نیم درصد ضایعات دارد.

ساعت سلامت: می توانیم بگوییم به طور متوسط حدود 30 تا 35 درصد در خط تزریق پلاستیک ضایعات داریم؟

نورمحمدی: می توانید قالب ها را وزن کنید ببینید چقدر است. آوا پزشک ضایعات پلاستیک را آسیاب نمی کند. شرکت آوا پزشک است. خط تزریق پلاستیک آوا پزشک در ذات خودش بین 35 تا 40 درصد ضایعات دارد.

ساعت سلامت: به خاطر تکنولوژی تزریق سرد است. درسته؟

نورمحمدی: بله

ساعت سلامت: در خطی که دچار حریق شد و اکنون بازسازی شده، میزان ضایعات چقدر است؟

نورمحمدی: این خط اصلا خط مونتاژ است و خط تزریق نیست بنابراین بحث ضایعات در آن مطرح نیست. همه کارشناسان می دانند کلا خط تزریق پلاستیک ضایعات دارد. این جزو ذات و ماهیت کار است.

ساعت سلامت: نمی توانید میزان ضایعات را کم کنید؟

نورمحمدی: باید قالب خط گرم بخریم. اولا هزینه آن بالاتر است. دوم اینکه تیراژ تولید خیلی بالاتر می رود در این صورت کل سندیکای تولید کنندگان سرنگ در ایران باید تعطیل کنند. چون قالب گرم باید سه شیفت 24 ساعته حداقل 45 روز کار کند.

اگر خط تزریق سرد فعلی ساعتی 10 هزار قالب تولید می کند. خط گرم ساعتی 30 هزار قالب تولید می کند. اکنون با توجه به نیاز کشور و اقتصاد بازار نیازی به خرید قالب گرم نداریم. با تحلیل اقتصادی بازار نیازی به چنین کاری در کشور نداریم.

ساعت سلامت: در چنین خطی شرکت آوا پزشک از گذشته زیان انباشته دارد؟

نورحمدی: خیر. به هیچ وجه. سال 1400 شرکت آوا پزشک 91 میلیارد تومان سود خالص داشته است.  سال 99 هم 41 میلیارد تومان سود خالص داشته است. سود انباشته این شرکت نیز در سامانه کدال کاملا به تفکیک سالها وجود دارد. در صفحه 4 صورتحساب مالی آوا پزشک مشخص است که میزان سود انباشته این شرکت 134 میلیارد تومان است. اصلا زیان انباشته نداشته است.

ساعت سلامت: در سالهای قبل از آن چطور؟

نورمحمدی: در هیچ سالی شرکت آوا پزشک زیان نداشته است و همیشه سودآور بوده است. همه اطلاعات و صورتحساب‌های مالی از سال 95 در سامانه کدال وجود دارد.

ساعت سلامت: چه سالی از زیان خارج شده است؟

نورمحمدی:‌ سال 99 هم سودآور بوده است. البته در سال 98 سود غیر عملیاتی هم به خاطر فعالیت‌های بازرگانی داشته است اما سود سال 1400 کاملا عملیاتی است.

ساعت سلامت: منظور از سود غیر عملیاتی چیست؟

نور محمدی: سود ناشی از بازرگانی.

ساعت سلامت: منظورتان واردات است؟

نور محمدی: در سال 1400 واردات نداشتیم. آمار تولیدات همه انواع کالاها هم مشخص است. مثلا تولید لوله خونگیری از سال 94 شروع شد.

در این سال یک میلیون لوله خوئگیری تولید داشتیم. سال 95 به 5 میلیون رسید. 96 حدود 6 میلیون شد. 97 حدود 7 میلیون. 98 به میزان 7.8 میلیون لوله خونگیری تولید شد. سال 99 حدود 4 میلیون لوله خونگیری تولید شد. در سال 1400 حدود 14 میلیون لوله خونگیری فروختیم و امسال به حدود 28 میلیون تولید لوله خونگیری می‌رسیم. در مجموع شرکت آوا پزشک از سال 97 سود ده بوده است.

ساعت سلامت: پس زیان انباشته ندارید؟

نور محمدی: نه زیان انباشته نداریم. اول آذر سال 99 حدود 3.6 میلیارد تومان سود انباشته بوده است.

ساعت سلامت:‌ با وجود سود انباشته و با توجه به اینکه در زمان انحلال برخی شرکت‌های زیر مجموعه هیات امنای ارزی در سال 97 اعلام شد که سهام آوا پزشک وارد بورس می شود، چرا هنوز این شرکت وارد بورس نشده است؟

نور محمدی: سیاست هیات امنای ارزی این است که آوا پزشک وارد بورس شود.  ما از ورود به بورس استقبال می کنیم و آن را به نفع شرکت آوا پزشک می دانیم اما در نهایت بهتر است این موضوع را از مسئولان هیات امنای صرفه‌جویی ارزی بپرسید.

اخبار مرتبط

سرنوشت نامعلوم تولید آنژیوکت در آواپزشک
توضیحات هیات امنای صرفه جویی ارزی در خصوص شائبه تولید آنژیوکت

تولید آنژیوکت نسل قدیم برای نسل جدید/ وعده آوا پزشک به زمستان رفت

ضربه آوا پزشک به تولیدکنندگان سرنگ در ایران

عاقبت رقابت آوا پزشک با بخش خصوصی/۳ میلیارد سرنگ در انبارها خاک می‌خورد

سرنوشت انحلال هلدینگ آوا پزشک به کجا رسید

جوابیه هیات امنای ارزی به گزارش ساعت سلامت

مدیرعامل آواپزشک: برای تولید آنژیوکت آماده‌ایم

اخبار مرتبط

هر گونه کپی برداری از ساعت سلامت با ذکر منبع بلامانع است

آگهی
Previous slide
Next slide
...

تقویم اخبار

تیر 1403
ش ی د س چ پ ج
 1112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
0607080910  

Generic filters

برچسب‌ها