مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تفاهمنامه تشدید نظارت بر اغذیه فروشی ها را امضا کردند اما اعلام کردند که نقش نظارتی وزارت بهداشت در حوزه غذا کمرنگ است و به خصوص غذاهای بیرون بر، فست فودها و لبنیات سنتی نیاز به نظارت بیشتری دارند.
به گزارش ساعت سلامت به نقل از مهر، تفاهمنامه همکاریهای مشترک انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور و مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با محوریت تشدید نظارتها بر اماکن تولید اغذیه و ارائه آموزشهای مشترک، با حضور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و تعدادی از مسئولان معاونت بهداشت وزارت بهداشت امضا شد.
علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به وظایف و رسالتهای مهم انستیتو تحقیقات تغذیه کشور در حوزه غذا، اجرای این تفاهمنامه را از مهمترین اقدامات در راستای تحقق مسئولیت اجتماعی این مرکز دانست.
آثار زیانبار آلودگی های غذایی بر سلامت و امنیت جامعه
وی در ادامه غذا را در کنار دارو، کالایی شبه استراتژیک خواند و افزود: آلودگیهای غذایی میتواند آثار زیانبار امنیتی و اجتماعی به همراه داشته باشد و با اقداماتی نظیر گسترش این گونه همکاریها باید به سمتی حرکت کرد تا این مسئله فراملی، بیش از هر زمان دیگر استانداردسازی شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ترسیم نقشه راه علمی و استاندارد را در نظام صنفی از مهمترین اهداف انعقاد این تفاهمنامه دانست و اظهار کرد: تأمین امنیت غذا از مزرعه تا سفره، گزارهای جهانی است که بارها شنیدهایم و نشان از اهمیت مسیر تولید، توزیع و تهیه غذا از حوزه کشاورزی تا سفره مردم دارد.
به گفته وی، تغییر الگوی غذایی و سبک زندگی مردم تنوع بسیاری پیدا کرده و شاید بیشترین تعداد صنوف در همین حوزه مواد غذایی در حال فعالیت هستند.
زالی تصریح کرد: تا سه دهه گذشته فرهنگ غذای بیرون بر در کشور تعریف نشده بود اما اکنون مردم برای تأمین بخش زیادی از مواد غذایی مورد نیاز خود از این ظرفیت بهره میبرند.
وی با تاکید بر اهمیت بالا بردن سطح دانش مردم و اصناف در زمینه تأمین مواد غذایی سالم، اظهار کرد: از مهمترین ابعاد این تفاهمنامه ایجاد فرآیندها و تهیه بروشورها و راهنماهای سمعی و بصری برای ارتقای سطح سواد سلامت مردم و صنوف مواد غذایی است و با این اقدامات وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و انستیتو تغذیه تا حد زیادی نقش خود را در این زمینه ایفا میکنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در ادامه با اشاره به تراکم بالای صنوف و اتحادیههای صنفی در پایتخت، عنوان کرد: بخش بسیاری از این صنوف در حوزه مواد غذایی فعالیت میکنند و از آنجا که غذا نیازی برای تأمین انرژی، کالری و سلامت است. نباید تبدیل به عاملی برای تهدید سلامت جامعه باشد.
غذاهای ناسالم بار بیماریها را افزایش داده است
زالی از افزایش بار بیماریها در دنیا و کشور با گسترش بیماریهای منتقله از غذا خبر داد و افزود: القای نگاه آکادمیک و طراحی پروتکلها و استانداردسازی مواد غذایی و مصون سازی آنها بخش عمدهای از مسئولیتهای انستیتو تحقیقات تغذیهای است که ظرفیت مهمی محسوب میشود.
وی بر اهمیت استقرار اختیارات نظارتی وزارت بهداشت بر اینحوزه، حتی در صورت همکاری با سایر نهادها، تاکید کرد و گفت: غذا، موضوعی سلیقهای و درون صنفی نیست. ذی صلاح ترین نهاد نظارتی، وزارت بهداشت است. این نگاه باید تقویت شود و امیدواریم تمام مفاد این تفاهمنامه به صورت برنامهای عملیاتی اجرا شود.
توان نظارتی وزارت بهداشت در حوزه غذا محدود است
جعفر جندقی رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، نیز در این مراسم با اشاره به زیرساختهای موجود در انستیتو تحقیقات تغذیه کشور برای ارتقای سطح سلامت جامعه، گفت: گسترش همکاری میان معاونت بهداشت وزارت بهداشت و این مرکز، بسیاری از اهداف آموزشی، علمی، تجهیزاتی و دانشی با محوریت ارتقای آگاهی مردم نسبت به تهیه غذای سالم را تحقق می بخشد.
وی افزود: وزارت بهداشت جامعه هدف مورد نظر برای ارائه این خدمات را در اختیار دارد و این همافزایی به افزایش سطح ارائه خدمات منجر میشود.
وی افزود: نیاز به مواد غذایی با نوع تقاضای مردم تفاوت دارد. نیاز اساسی جامعه به تغذیه و دریافت غذای سالم را میتوان با افزایش آگاهی مردم و تولید کنندگان مواد غذایی برطرف کرد.
جندقی نقش اساسی تغذیه را در حفظ سلامت جامعه کلیدی دانست و افزود: توان نظارتی و پایشی وزارت بهداشت محدود است اما هرچه بتوان سطح تعامل با نهادهای نظارتی را گسترش داد به نتایج بهتری در تحقق مفاد این تفاهمنامه خواهیم رسید.
به گفته رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، افزایش دانش در سطوح کارخانهها، صنوف و حتی سفره مردم در افزایش سطح سلامت جامعه بسیار مؤثر است.
وی بر اهمیت مشاوره در کنار آموزش اشاره کرد و گفت: امروزه با گسترش شبکههای اجتماعی، بسیاری از مطالب غیرعلمی در اختیار مردم قرار میگیرد و فرهنگ غذایی جامعه را به سمت نادرستی سوق میدهد.
وی افزود: در این زمینه نقش اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بسیار پررنگ است. همچنین در مفاد تفاهمنامه پیش بینیهایی برای تشویق صنوفی که به کمیت و کیفیت مواد غذایی اهمیت میدهند، انجام شده تا نشانهایی به آنها اهدا شود که افزایش اعتماد مردم و فروش آنها را در پی خواهد داشت.
نظارت بر فست فودها و لبنیات سنتی کافی نیست
سید امیرمحمد مرتضویان رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور نیز در این مراسم با تاکید بر اهمیت کارکرد صنوف و صنایع مواد غذایی به ویژه لبنیات، فست فود و رستورانها در سلامت کشور، گفت: تفاهم نامه گسترش همکاری انستیتو با مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت ابعاد مهمی را در بر میگیرد.
وی افزود: به رغم توجه ویژه به بهداشت محیط این صنوف، فرمول تهیه مواد غذایی نیاز به نظارت و استانداردسازی اساسیتری دارد. به ویژه در زمینه صنف لبنیات سنتی نیز باید از لحاظ کیفیت بهداشتی، نظارت و بررسی بیشتری صورت گیرد.
به گفته وی، تغذیه نامناسب بار بیماریهای غیرواگیر و حتی بیماریهای واگیر را افزایش میدهد و سهم آموزش به مردم یکی از مهمترین رسالتهای وزارت بهداشت در این زمینه است.
مرتضویان، فرمول، حجم، ارتقای فرهنگ تهیه و مصرف غذا و فرهنگ مصرف غذاهای سنتی را از ابعاد مهم آموزشی این تفاهم نامه اعلام کرد و گفت: این اهداف با ارائه آموزشهای همگانی و برگزاری دورههای علمی توسط انستیتو تحقیقات تغذیهای کشور، همکاری آزمایشگاههای این مرکز با وزارت بهداشت و طرح ممیزی این اصناف محقق میشود.