Generic filters
رئیس سازمان غذا و دارو تشریح کرد (2)

صدور کیفرخواست برای نشت عظیم ارز دارو در یک شرکت

سازمان غذا و دارو

رئیس سازمان غذا و دارو از تشکیل پرونده و صدور کیفرخواست برای نشت عظیم ارز  ترجیحی دارو در یک شرکت دارویی خبر داد که انواع تخلفات را اعم از گرانفروشی، فرار مالیاتی داشته و 92 میلیون دلار تخلف ارزی داشته است.

به گزارش پایگاه خبری ساعت سلامت، بهرام دارایی در گفت و گوی تفصیلی با ایرنا به تشریح مشکلات اقتصادی حوزه دارو و فعالیت مافیای دارو پرداخت، در قسمت اول این مصاحبه او از پرونده 100 میلیون دلاری فساد دارویی و فعالیت افراد «شارلان» در این حوزه خبر داد.

دارایی با اشاره به تشکیل پرونده برای یک شرکت دارویی معروف اعلام کرد: کل بازار دارویی کشور در زمان تخلفات این شرکت ۲ میلیارد دلار بود. ۱.۷ میلیارد دلار هم تجهیزات پزشکی و ملزومات بوده است. در ۲ میلیارد دلار بازار دارویی، ۹۲ میلیون دلار تخلف آن هم برای یک شرشکت رقم بالایی است.

 ایجاد شرکت های صوری خارج از کشور، فاکتورسازی و بیش نمایی و گرانفروشی و جعل اسناد از جمله تخلفات این شرکت بوده است.

قسمت دوم این گفت و گو را با هم می خوانیم:

آیا تعداد پرونده های تخلفاتی در حوزه دارویی و میزان تخلفات آنها و خسارت به صنعت دارویی مشخص است؟

دارایی: رقم تخلفات می تواند چند هزارمیلیارد باشد فقط در سال ۱۴۰۰ نیروهای سازمان غذا و دارو در بررسی پرونده ها و پیش فاکتورها توانستند از گرانفروشی سه هزار میلیارد تومان دارو جلوگیری کنند.

این مربوط به فاکتورهایی است که واقعی نبوده است. به خاطر همین در اَبَر سامانه تیتک یک سامانه ای دیگر برای رصد قیمت های داروهای تولید داخل و وارداتی راه اندازی شد. که اکنون برای داروهای وارداتی این سامانه فعالیت خود را انجام می دهد و قیمت این داروهای وارداتی به صورت آنلاین رصد می شود.

همچنین تمام مدارک واردکنندگان به صورت برخط بارگذاری شده که البته این سامانه سیستمی نیست که اسناد را الکترونیک کند. این سیستم فرایند الکترونیکی کردن را انجام می دهد. و با سامانه های گمرک، بانک ملی و سامانه هایی که تبادل اطلاعات دارند. راستی آزمایی بین فاکتورها یا پیش فاکتورهایی که ارائه می شود را انجام می‌دهد. و همان لحظه از بیش نمایی یا تخلفات این چنینی جلوگیری می کند.

برای داروهای تولید داخل هم این کار را انجام می دهیم چون معتقدیم کاری که با نیروی انسانی انجام می شود. هم زمان بر است و هم مشکلاتی دارد گرچه اگر این کار از مسیر سیستم الکترونیکی انجام شود بهتر است.

 رانت 7 هزار میلیارد تومانی مواداولیه دارویی

پرونده های مهمی که تاکنون در زمینه دارو مطرح و به نتیجه رسیده است را اعلام کنید؟

دارایی: چند پرونده داریم و اخیرا در زمینه بیش نمایی، گرانفروشی و گران‌نمایی و در واقع بحث‌هایی که در کیفیت مواداولیه دارویی ما اختلال ایجاد می‌کند. همچنین می‌تواند فرایند داروسازی را مختل کند. پرونده هایی تشکیل شده است و ناظران ورود کرده اند. امیدواریم این پرونده ها هم به زودی به نتیجه برسد.

ما باید مراقب باشیم چون صنعت داروسازی صنعتی مهم و راهبردی است. معتقدیم اتفاقی که در صنعت خودرو رخ داد نباید در صنعت دارو تکرار شود. چون کیفیت و مواد اولیه برای ما مهم و تولید داخل بسیار با ارزش است. به شرط اینکه تولید داخل با انحصار، گرانفروشی و افت کیفیت همراه نباشد. نمی توانیم داروی بی کیفیت تولید کنیم. 

بنابراین کنترل بازیگران مختلف و سهم آنها بسیار مهم است که عادلانه و در یک بازار رقابتی انجام شود.چون مصرف کننده کالا مردم و بیماران هستند. نمی توان با جایی دیگر آن را مقایسه کرد. چون سازمان غذا و دارو هم یک ناظر است و وظیفه نظارت بر سلامت کالاها تا نقطه مصرف را دارد. سلامت را نمی توان با هیچ چیزی عوض کرد.

کسانی که فهرست دارویی کشور را قبل از دولت سیزدهم بستند

در سه سال قبل از دولت سیزدهم فهرست دارویی کشور بسته شده بود. می خواستند ما را به عقب برگردانند. چرا باید فهرست دارویی بسته شود؟ چگونه همزمان می توانیم بگوییم حامی شرکت های دانش بنیان و نخبگان هستیم بعد فهرست دارویی کشور را به روی مولکول های جدید دارویی ببندیم؟

 این نکته عجیبی است چه کسانی این کار را کردند؟ چرا فهرست را بستند و چرا اصرار کردند دایره دارویی را کم کنیم و دامنه فهرست دارویی کشور را کوچک کنیم؟

 چرا بیماران خاص و صعب العلاج را از دارویی که ممکن است خودمان مبدع آن باشیم یا در دنیا تولید شود. محروم کنیم؟ ما کشوری قوی هستیم و این قدرت را داریم که هر دارویی که در دنیا تولید می شود در ایران هم تولید کنیم و این توان را داریم.

آیا پرونده خاص در حوزه دارو وجود دارد؟

دارایی: بله پرونده وجود دارد و همان طور که سخنگوی قوه قضاییه گفتند کیفرخواست آن صادر شده است و به زودی دادگاه آن نیز برقرار و مشخص می شود این نشت عظیم ارزی در حوزه دارو چگونه اتفاق افتاده است و چرا نظارت روی آن انجام نگرفته است؟ این پرونده یک شرکت بوده است که در زمینه واردات مواداولیه و داروی نهایی تخلف داشته و به شدت گرانفروشی و همچنین فرار مالیاتی عظیمی داشته است که در واقع همه تخلفات را کنار هم داشت. تخلف این شرکت ۹۲ میلیون دلار درخصوص ارز است.

بازار دارویی کشور در آن زمان ۲ میلیارد دلار بوده و ۱.۷ میلیارد دلار هم تجهیزات پزشکی و ملزومات بوده است که در ۲ میلیارد دلار بازار دارویی، ۹۲ میلیون دلار رقم بالایی می شود. ایجاد شرکت های صوری خارج از کشور، فاکتورسازی و بیش نمایی و گرانفروشی و جعل اسناد از جمله تخلفات این شرکت بوده است.

امضایی که از دولت قبل برای خرید کالای وارداتی گرفتند

صنعت مهمی مانند تجهیزات پزشکی با موضوع خودکفایی آن باید حمایت شود. در این زمینه در وزارت بهداشت، سیستم خاصی را بین سازمان غذا و دارو و معاونت تحقیقات و فناوری طراحی کرد که نیازهای حوزه سلامت را به دست آورده و حمایت مادی و معنوی کنیم تا به نقطه تولید برسد.

کالایی در تجهیزات پزشکی پیشرفته آوردند و حتی مونتاژ هم نکردند و فقط قطعات آن به هم متصل شد. نامش را تولید گذاشتند و بعد در دولت قبل امضا گرفتند که خود دولت آن را بخرد.

اگر این فساد نیست اسمش چیست؟

در گذشته در این سیستم به اسم تولید، واردات انجام می دادند که این اتفاق به شدت افتاده است کالایی در تجهیزات پزشکی پیشرفته آوردند و حتی مونتاژ هم نکردند. فقط قطعات آن به هم متصل شد؛. نامش را تولید گذاشتند و بعد در دولت قبل امضا گرفتند که خود دولت آن را بخرد و این بدون مناقصه و حالت رقابتی صورت گرفت حتی واردات این کالا هم ممنوع شد. در حالی که مونتاژ هم نبوده و برچسب کشورهای خارجی را هم برنداشتند.

در ماده اولیه هم همین اتفاق افتاده است. و اول ادعا کردند که این ماده اولیه را با قیمت پایین تری و با کیفیت بهتری وارد کنند. اما در عمل به اسم تولید، همان ماده اولیه وارد کشور و با قیمت بالاتر فروخته شد. و هفت هزار میلیارد هم از این مسیر کسب کردند، قیمت آن ماده اولیه در داخل کشور سه برابر است. و این ویژه خواری ارز است و از آنها حمایت شد و واردات آن ممنوع شد. و مجبور شدند شرکت های داروسازی از شرکت های خاص دارو را خریداری کنند.

خبرنگار: مهناز بیرانوند

ادامه دارد…

اخبار مرتبط

هر گونه کپی برداری از ساعت سلامت با ذکر منبع بلامانع است

آگهی
Previous slide
Next slide
...

تقویم اخبار

تیر 1403
ش ی د س چ پ ج
 1112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
0607080910  

Generic filters

برچسب‌ها